News

Britten – Complete Folksongs for Voice and Piano

Britten: Complete Folk Songs for Voice and Piano

© Harry-Imre Dijkstra, januari 2022

Britten – Complete Folksongs for Voice and Piano

Mark Milhofer (tenor), Lorna Windsor (sopraan), Marco Scolastra (piano), Umberto Aleandri (cello)
Brilliant Classics 96009 • 68' + 57'• (2 cd's)
Opname: aug. 2019 & 2020, Teatro Clitunno, Trevi (I)

Prachtig legato, prachtige dictie en volkomen naturel in deze volksliederen, die voor de componist niet zelden als idee hun plek vonden in de opera's die hij schreef: Benjamin Brittens liederen hoeven niet met minder toe, dankzij een fantastische serie opnames door Mark Milhofer. Hij durft de liederen werkelijk aan te pakken, met vol volume, niet te zoetgevooisd en zonder poezelige benadering: stevige uit de kluiten getrokken vocalen met pittige begeleiding van Marco Scolastra maken het tot een niet te missen uitgave voor de liefhebbers van deze muziek.

Milhofer heeft al diverse rollen in opera's van Britten vervuld, wat hem zeker geholpen moet hebben bij de interpretaties van de zeer uiteenlopende teksten die lieftallig kunnen zijn maar soms ook redelijk scabreus. Bijzonder is dat Milhofer niets onnodig aanzet: zijn Schots accent past, de Franse teksten zijn uitstekend te verstaan. Met zijn vertellende kracht en redelijk onschuldige benadering bewijst hij de liederen misschien wel de grootste dienst: hij beleeft ze mee, doet niet alsof hij al weet wat er komen gaat. Dat maakt de luisteraar ook onbevangen en zorgt voor een meeslepende luisterervaring.

De bewerkingen van Britten zijn soms niet direct in lijn met de logische harmonie – The miller of Dee bijvoorbeeld - of soms is de begeleiding opvallend klein gehouden, maar dat geeft aan het totaalresultaat tegelijk veel variatie; het was zeker geen standaardklusje voor de componist!

De bijdrage van cellist Umberto Aleandri in het lied The stream in the valley is niet geheel op hetzelfde niveau als van de zanger en pianist. Ook sopraan Lorna Windsor presteert vocaal gezien niet optimaal in de twee duetten, maar zij kan dat goed compenseren met haar theatrale invulling van de kleine rollen die haar duopartijen feitelijk zijn.

Tot slot: compleet? Er is nog steeds ongepubliceerd materiaal van Britten, dus een enkele aanvulling zal de toekomst zeker nog brengen. Volksliederen van Britten met harp- en gitaarbegeleidingen daargelaten, hebben we met deze verzameling vrijwel al het wensbare moois bij elkaar.

 

Original review: https://www.opusklassiek.nl/cd-recensies/cd-hid/hidbritten01.htm